Bútorlap típusok

Forgácslap

Forgácslap

Laminált forgácslap

Furnérozott bútorlap

Rétegelt lemez

MDF lemez

A bútoripar egyik leggyakrabban használt, és egyben a legolcsóbb alapanyaga. Felületét lehet laminálni, furnérozni, dekor lemezzel burkolni. Homogén szerkezetű nem vetemedik, viszont nem vízálló, így felhasználás esetén az igénybe vett látszó felületeket, mindenképpen burkolni kell.

Nyomó és húzó erőnek kevésbé áll ellen, így pl. polc készítése esetén ezt a tulajdonságát figyelembe kell venni. Vízszintes lapok hossza két oldali támasztás esetén nem lehet több 80-90 cm-nél, amit a lap szélessége is befolyásol. A forgácslap gyári vastagsága különböző: 8-38mm között kapható.

Laminált forgácslap

Korpusz gyártás egyik alapanyaga. Elsősorban konyhák, beépített szekrények belső felületére használjuk, de természetesen főleg olcsóbb bútorok esetén, front felületnek is kiválóan alkalmazható. Alapanyaga forgácslap, amit egy filmszerű és vastagságú műanyag laminátummal burkolnak gyári körülmények között. Felülete általában faerezetű és színű, de létezik fantázia és egyszínű változat is.

A vágott élek védelmeként 0.5 v. 2mm vastag úgynevezett ABS élműanyagot használunk.

Rétegelt falemez

Vékony falemezek egymásra merőleges elrendezésével, és ragasztásával létrehozott bútorlap. Rendkívül masszív, jó teherviselő és megmunkálható anyag, mégis aránylag ritkábban használt bútoripari termék, aránylag magas négyzetméter árának köszönhetően.

Különböző vastagságban kapható még vízálló változatban is, ezért elsősorban a csónak és hajóbelső gyártás közkedvelt alapanyaga.

Furnérozott bútorlap

MDF lap

A minőségi bútorgyártás egyik alapanyaga. A natúr felületű bútorlapot (forgácslap, MDF lap, rétegelt falemez) vékony falemezzel (furnér) burkoljuk melyet ragasztással, préseléssel készítünk.

Előnye, hogy az elkészített felület pácolható, lakkozható, így gyakorlatilag ebből az anyagból készített bútorunk egy szép, esztétikus „fából” készült bútorrá válik, aminek kivitelezési költsége jóval kedvezőbb mint a tömör fából készített társáé.

Furnér lemezt hatalmas palettából választhatunk. Különböző, akár egzotikus fa furnér lemezeinek felhasználásával létrehozhatunk mahagóni, paliszander stb. bútorokat, aminek elkészítési ára töredéke a tömör fából készített változatának.

Lényegesen sűrűbb szerkezetű a forgácslapnál, jó teherviselő alapanyag. Felületét burkolhatjuk furnérlemezzel, dekorral, de megfelelő festék használatával nagyon szép homogén felületet is létrehozhatunk.

Jól megmunkálható, felületére vagy akár éleire is marhatunk különböző íveket, profilokat tetszés szerint. Vastagsági méretei változó 4-38mm között kapható.

Vissza

Telefon: mobil +36 20 981 4293      vonalas +36 1 269 4365      skype: banatimarci      E-mail: banati.marton@gmail.com